Babka cytrynowa

Witam w “Weekendowej Cukierence” :-) Zapraszam dzisiaj na puchatą babkę cytrynową. Pewnie babki kojarzą się Wam z Wielkanocą. Zapewniam, że taką babkę warto przygotować o każdej porze roku, nie tylko na święta. Jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko zmiksować składniki, upiec ciasto i zalać je cytrynowym syropem. Po przygotowaniu babka zachwyca pysznym cytrynowym smakiem.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 jajka,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% (bądź jogurtu),
  • 150g miękkiego masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Skórka starta z 2 cytryn
  • PONCZ:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • Sok z 2 cytryn,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cytryny sparzamy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy po 1-2 minuty. Kolejno dodajemy śmietanę i sok cytrynowy oraz skórkę, stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy aż masa będzie kremowa. Masę przekładamy do formy keksowej o wymiarach 9x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut.

PONCZ: W tym czasie przygotowujemy poncz. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym.

Przygotowanym ponczem polewamy ciasto i odstawiamy na kilka godzin. Życzę smacznego :-)

Uwaga:




1) Ciasto powinno być ciepłe, aby sok został wchłonięty w całości. Jeżeli ciasto będzie zimne to sok nie wsiąknie, a jeśli będzie bardzo gorąco to może zrobić się nam zakalec. Najlepiej poczekać kilkanaście minut od upieczenia.

2) Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce.

3) Ciasto ma tę zaletę, że jest szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w lodówce i kuchni.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź