Babka cytrynowa

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na puchatą babkę cytrynową. Pewnie babki kojarzą się Wam z Wielkanocą. Zapewniam, że taką babkę warto przygotować o każdej porze roku, nie tylko na święta. Jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko zmiksować składniki, upiec ciasto i zalać je cytrynowym syropem. Po przygotowaniu babka zachwyca pysznym cytrynowym smakiem.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 jajka,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% (bądź jogurtu),
  • 150g miękkiego masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Skórka starta z 2 cytryn
  • PONCZ:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • Sok z 2 cytryn,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cytryny sparzamy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy po 1-2 minuty. Kolejno dodajemy śmietanę i sok cytrynowy oraz skórkę, stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy aż masa będzie kremowa. Masę przekładamy do formy keksowej o wymiarach 9x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut.

PONCZ: W tym czasie przygotowujemy poncz. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym.

Przygotowanym ponczem polewamy ciasto i odstawiamy na kilka godzin. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ciasto powinno być ciepłe, aby sok został wchłonięty w całości. Jeżeli ciasto będzie zimne to sok nie wsiąknie, a jeśli będzie bardzo gorąco to może zrobić się nam zakalec. Najlepiej poczekać kilkanaście minut od upieczenia.

2) Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce.

3) Ciasto ma tę zaletę, że jest szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w lodówce i kuchni.





14 komentarzy

  1. Witam, czy czas pieczenia w okrągłej foremce z kominem będzie taki sam?

    • cukiereczek

      Kamila to zależy od pojemności foremki. Myślę, że będzie podobny. Trzeba będzie sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

      • Najlepsza babka na świecie ??

        • cukiereczek

          Dzięki za miły komentarz ?

      • Właśnie dzisiaj zrobiłam tę babkę cytrynową 🍋Jest przepyszna ,aromatyczna 🍋Tylko jest jeden problem za szybko znika 🥰🥰

        • cukiereczek

          Ślicznie dziękuję 😃♥️

  2. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Jaka piękna ?

  3. Podwoiłam składniki. Chce wlać do jednej foremki. Ile mam dodać czas pieczenia ?

    • cukiereczek

      Do jakiej foremki? Trzeba patrzeć kiedy się zarumieni i sprawdzić patyczkiem ?

  4. Pokusiłam się na babkę cytrynową
    Zawsze ja kupuje -ale nie w tym roku.
    Postanowiłam zrobić ją sama
    W smaku cudo idealna nie za słodka nie za kwaśna
    Ale wyszedł mi zakalec…. masakra jakaś
    Nie wiem co zrobiłam nie tak.
    Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Powodów zakalca może być wiele: składniki nie były w temperaturze pokojowej, w trakcie pieczenia mógł być otwarty piekarnik, za długie miksowanie wszystkich składników :/

  5. Cukiereczku, Cukiereczku z nieba spadłeś przy Piąteczku.
    Babka cudna, wyrośnięta i rodzina uśmiechnięta 😉
    Wesołych Świąt!

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ? Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość ?

      Wesołych świąt! ❤️

Zostaw odpowiedź