Babka cytrynowa

Witam w “Weekendowej Cukierence” :-) Zapraszam dzisiaj na puchatą babkę cytrynową. Pewnie babki kojarzą się Wam z Wielkanocą. Zapewniam, że taką babkę warto przygotować o każdej porze roku, nie tylko na święta. Jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko zmiksować składniki, upiec ciasto i zalać je cytrynowym syropem. Po przygotowaniu babka zachwyca pysznym cytrynowym smakiem.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 jajka,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% (bądź jogurtu),
  • 150g miękkiego masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Skórka starta z 2 cytryn
  • PONCZ:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • Sok z 2 cytryn,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cytryny sparzamy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy po 1-2 minuty. Kolejno dodajemy śmietanę i sok cytrynowy oraz skórkę, stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy aż masa będzie kremowa. Masę przekładamy do formy keksowej o wymiarach 9x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut.

PONCZ: W tym czasie przygotowujemy poncz. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym.

Przygotowanym ponczem polewamy ciasto i odstawiamy na kilka godzin. Życzę smacznego :-)

Uwaga:




1) Ciasto powinno być ciepłe, aby sok został wchłonięty w całości. Jeżeli ciasto będzie zimne to sok nie wsiąknie, a jeśli będzie bardzo gorąco to może zrobić się nam zakalec. Najlepiej poczekać kilkanaście minut od upieczenia.

2) Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce.

3) Ciasto ma tę zaletę, że jest szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w lodówce i kuchni.

2 komentarzy

  1. Witam, czy czas pieczenia w okrągłej foremce z kominem będzie taki sam?

    • cukiereczek cukiereczek

      Kamila to zależy od pojemności foremki. Myślę, że będzie podobny. Trzeba będzie sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij