Babka cappuccino

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszną ucieraną babkę. Babkę przygotowuję się bardzo szybko. Pięknie się prezentuję, bo przeplatają się w niej 3 kolory. Do jednej części ciasta dodajemy kawę cappuccino, a do drugiej odrobinę kakao i kawę mieloną. Smak kawowy jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Babka jest idealna do popołudniowej kawy jak i na świąteczny stół.

Babka cappuccino

Babka cappuccino

SKŁADNIKI:

  • 200g masła,
  • 200g cukru,
  • ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
  • 4 jajka,
  • 250g mąki,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki mleka,
  • 40g kawy cappuccino,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 2 łyżeczki kakao,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch turach. Mieszamy do połączenia.

Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część ciasta pozostawiamy bez zmian. Do drugiej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy. Do trzeciej części dodajemy kakao i kawę mieloną, mieszamy.

Formę na babkę (lub małą keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przekładamy ciasto. Najpierw ciasto ciemne, później ciasto z cappuccino, a na koniec ciasto jasne. Nóż zanurzamy w cieście i robimy zygzak, aby warstwy się przemieszały.

Ciasto pieczmy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.

Podajemy oprószone cukrem pudrem. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Życzę smacznego :)

Może spodobają Ci się także:

BABKA KAJMAKOWA

BABKA PASIASTA

BABKA PIASKOWA

2 komentarzy

  1. Nie mam akurat cappuccino w domu, a chciałabym na szybko upiec tą babkę. Czy jeśli pominę to będzie dobra czy lepiej jednak skoczyć do sklepu?

    • cukiereczek cukiereczek

      Cyanna myślę, że bez cappuccino też będzie dobra. Możesz spróbować dodać kawę rozpuszczalną, tylko troszkę mniej niż cappuccino.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij