Babka cappuccino

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszną ucieraną babkę. Babkę przygotowuję się bardzo szybko. Pięknie się prezentuję, bo przeplatają się w niej 3 kolory. Do jednej części ciasta dodajemy kawę cappuccino, a do drugiej odrobinę kakao i kawę mieloną. Smak kawowy jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Babka jest idealna do popołudniowej kawy jak i na świąteczny stół.

Babka cappuccino

Babka cappuccino

SKŁADNIKI:

  • 200g masła,
  • 200g cukru,
  • ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
  • 4 jajka,
  • 250g mąki,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki mleka,
  • 40g kawy cappuccino,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 2 łyżeczki kakao,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch turach. Mieszamy do połączenia.

Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część ciasta pozostawiamy bez zmian. Do drugiej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy. Do trzeciej części dodajemy kakao i kawę mieloną, mieszamy.

Formę na babkę (lub małą keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przekładamy ciasto. Najpierw ciasto ciemne, później ciasto z cappuccino, a na koniec ciasto jasne. Nóż zanurzamy w cieście i robimy zygzak, aby warstwy się przemieszały.

Ciasto pieczmy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.

Podajemy oprószone cukrem pudrem. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Życzę smacznego :)

Może spodobają Ci się także:

BABKA KAJMAKOWA

BABKA PASIASTA

BABKA PIASKOWA

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź