Tym razem w “Weekendowej Cukierence” zaprezentuję Wam dwa przepisy na rogaliki: z 3-składników oraz przygotowane z ciasta drożdżowego na maślance. Rogaliki trzyskładnikowe robią furorę w Internecie – nie ma co się dziwić Są szybkie i proste do przygotowania, bezproblemowe i tylko z 3 składników – te rogaliki są naprawdę godne polecenia. Nawet osoby, które nie radzą sobie w kuchni, z łatwością je upieką. Ja nadziałam je nutellą, ale można użyć też marmolady.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
- 250g zimnego masła (lub margaryny),
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia,
- Nutella lub marmolada do nadziania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko na koło. Koło dzielimy na 12 części.
Powstanie w ten sposób 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem. Uzyskamy 48 minirogalików.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Rogaliki można nadziać nutellą, marmoladą, czekoladą. Nie sprawdzi się dżem, bo jest za płynny. Rogaliki możemy przygotować także bez nadzienia.
2) Ciasto przypomina w smaku kruche ciasto. Przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone – tak jak przy cieście kruchym.
3) Zamiast oprószać rogaliki cukrem pudrem możemy je polukrować. Aby przygotować lukier należy utrzeć ze sobą 1 łyżkę mleka i 6 łyżek cukru pudru oraz odrobinę aromatu np. cytrynowego. Cukier puder dodajemy stopniowo.
4) Śmietanę możemy zastąpić serkiem homogenizowanym. Nie można jej jednak zastąpić jogurtem naturalnym – rogaliki nie wychodzą wtedy smaczne.
5) Do rogalików nie ma potrzeby dodawania jajka, cukru ani proszku do pieczenia – uwierzcie mi, wyjdą bez tych składników
6) Rogaliki wychodzą najlepsze jeśli damy masło. Można je zastąpić margaryną lecz smaczniejsze są z masłem.
7) 1 szklanka śmietany to nie to samo co 250g śmietany. Smietana jest gęstsza od wody więc trzeba jej użyć więcej niż 250g.
Nie dodajemy cukru do ciasta?
Nie
Rogaliki będą słodkie od nadzienia
Oprószamy je dodatkowo cukrem pudrem 
Idę je robić, dam znać jak wyszły :))
Super
W takim razie czekam na opinię
smacznego 
Przepyszne :)) Już zostało nam tylko kilka, wszystkie prawie zjedzone
Muszę poćwiczyć tylko lepienie, bo nie wyszły mi takie ładne jak Pani. Pozdrawiam i dziękuję za przepis ;))
Cieszę się, że smakują
Lepienie to kwestia wprawy
I ważne, aby cienko rozwałkowywać ciasto – wówczas wyjdzie nam dużo zawijasków
Pozdrawiam 
Wspaniale i jakie proste!
Dzieci właśnie się nimi zajadają
Ciekawe czy mi zostawią kilka na jutr do kawy 
Bardzo mi miło
Mam nadzieję, że zostawią 
Ciasto wyszło mi takie klejące, takie ma być?
Tak, ciasto przed włożeniem do piekarnika będzie się kleiło. Po schłodzeniu będzie się kleiło mniej, ale podczas wałkowania trzeba podsypywać odrobiną mąki,
Czy można użyć innej mąki np orkiszowej lub żytniej?
Myślę, że zarówno mąka orkiszowa, jak i żytnia, powinny się sprawdzić w tym przepisie.
Cudowne! Proste, a jak pysznie wyglądają
Polecam, szybko się robi i znikają równie szybko..
Dzięki za komentarz
Super, że się udały i smakują 
Jak je schlodzic jesli blaszka nie zmiesci sie do lodowki, w czym umiescic rogaliki zeby sie nie rozwailily i schłodziły?
Ja zrobiłam tak: wzięłam deskę do krojenia, położyłam na niej papier do pieczenia, ułożyłam gotowe rogaliki i do lodówki
a jak się schłodziły zsunęłam papier z deski na blaszkę 
Są świetne
powinnaś je nazwac ” Znikające rogaliki trzyskładnikowe” wyszły super a jeszcze lepiej smakowały no i szybko znikneły z talerza 
Sandra super nazwę wymyśliłaś
dzięki za komentarz; cieszę się, że smakują 

P.S. Całe szczęście, że szybko się je robi…
czy mozna do srodka wsadzic kostke czekolady?
tak, można
Czy można dodać śmietanę 30% ?
Raczej nie, tzn. można spróbować z gęstą śmietaną 30%, ale nie gwarantuję, że rogaliki wyjdą :/
Może zamiast śmietany użyjesz serek homogenizowany?
Właśnie nie mam serka
mam 100 ml śmietany 18% i cala 30% i tak wymyślam 
To spróbuj z tą 30% np. z połowy porcji na sprawdzenie, a jest gęsta czy raczej płynna? Jeśli płynna to myślę, ze nie da rady
trzeba będzie podsypywać dużo mąką i rogaliki wyjdą twarde 
Śmietanka 30% jest słodka do ubicia gęsta raczej
pomysle i może jutro kupie 18 % i wtedy zrobię
dziękuję za informacje
A jajek nie dodawać? Ja dodałam i niewiem czemu strasznie twarde mi wyszły. Czy to moze byc wina jajek?
Nie dodajemy jajek. Mogły wyjść od tego twarde. Dodatek jajek mógł spowodować, że trzeba bylo dodać wiecej mąki i moze dlatego też wyszły twarde
Pyszne rogaliki.Bardzo łatwe do zrobienia.
Są przepyszne z każdym nadzieniem.
Śliczne wyszły
cieszę się, że smakują 
To są nasze ulubione rogaliki! Moje z twarogiem.
Pięknie zwinięte
Muszę wypróbować z twarogiem 
a czy gotowa krówka z puszki też może być do nadzienia?
Może być, tylko trzeba dokładnie zwinąć rogalika, aby nie wypłynęła.
Rogaliki przepyszne:) szybko sie robi. Przepis zapisany. Pierwsza porcja zniknela z talerza zanim.druga wyszla z piekarnika…
Aniu bardzo się cieszę, że rogaliki smakowały
Najlepsze! Robie je ostatnio bardzo czesto, zmieniam tylko nadzienie
Bardzo się cieszę
Wyglądają naprawdę smacznie 
Czy można nadziać rogalik brzoskwinią z puszki?
Tak