Rogaliki orzechowe

Witam w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dziś na jesienne rogaliki orzechowe. Bazą do ich przygotowania stanowi kruche ciasto z dodatkiem sera. Masa orzechowa wzbogacana jest miodem, kremową śmietaną i sokiem z cytryny. Powstaje w ten sposób pyszny orzechowy krem, którym nadziewamy rogale. Z podanych proporcji wychodzi 48 bardzo malutkich rogalików - takie w sam raz na jeden kęs. Ciasto podzieliłam na 4 części. Jeśli chcecie otrzymać większe rogaliki to możecie ciasto podzielić np. na 3 części. Rogaliki są pyszne, miękkie i mocno orzechowe. Będą idealne nie tylko do jesiennej kawki 🙂 Polecam 🙂

Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe

SKŁADNIKI (48 sztuk):

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki,
  • 150g zimnego masła,
  • 100g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
  • 1 żółtko,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • Skórka starta z ¼ cytryny,
  • NADZIENIE:
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • Sok z ¼ cytryny,
  • 1 białko,
  • DODATKOWO: cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło, serek i skórkę startą z cytryny. Siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtko, chwilkę jeszcze siekamy, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło, na co najmniej 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy mielimy. Do garnuszka wkładamy orzechy, cukier i dodajemy śmietanę. Całość podgrzewamy na małym ogniu 10 minut. Masę często mieszamy, aby się nie przypaliła. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon, mieszamy. Następnie dodajemy białko i szybko mieszamy. Masę wstawiamy ponownie na ogień i podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Każdą z czterech części rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 20-25cm. Każdy okrąg smarujemy ¼ nadzienia orzechowego i dzielimy na 12 części. Powstanie wówczas 12 trójkątów. Każdy z trójkątów zwijamy na kształt rogala i układamy na blaszce do pieczenia. Gotowe rogaliki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
Najlepiej orzechy zmielić w młynku do kawy lub maszynce do mielenia orzechów. Jeśli nie dysponujemy takim sprzętem to orzechy wkładamy do materiałowego woreczka lub ściereczki i tłuczemy je kilka minut tłuczkiem.

Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe

 

Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe





2 komentarzy

  1. Mam duzo orzechow wloskich od mamy i nie wiem co z nimi robic. Mysze wyprobowac ten przepis 🙂 Wyglada smakowicie. 🙂

    • cukiereczek

      Karolina gorąco polecam 🙂 Nam bardzo smakowały te rogaliki 🙂 czekam na twoją opinię 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek