Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Ostatnio bardzo często przygotowuję rogaliki – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie :) I tak w ostatnim wydaniu “Weekendowej Cukierenki” mogliście zainspirować się  rogalikami snickersami. A tym razem proponuję rogaliki śniadaniowe: mięciutkie i delikatne.  Tajemniczym składnikiem, który zapewnia im delikatność jest serek wiejski. Samo przygotowanie rogalików nie trwa długo, bo ciasto szybko rośnie (około 30 minut). Rogaliki same są neutralne w smaku. Proponuję podanie ich na słodko, np. z konfiturą. Gorąco polecam :)

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • 3,5g suchych drożdży (1/2 opakowania),
  • 100g odcedzonego serka wiejskiego,
  • 240g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 120ml mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • Dodatkowo: 1 jajko, cukier gruboziarnisty

PRZYGOTOWANIE:

Serek wiejski odcedzamy ze śmietanki na sitku, potrzebne będzie tylko 100g białych granulek. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy letnie mleko, odsączony serek, oliwę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30 minut).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.




Każdą część rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 części. Otrzymamy w ten sposób 8 trójkątów, które zwijamy formując kształt rogalika. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo rogaliki urosną podczas pieczenia. Rogaliki ostawiamy na 10 minut do napuszenia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem gruboziarnistym. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zarumienia (około 10-15 minut).

Życzę smacznego :-)




Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij