Maślane rogaliki z jagodami

Skoro trwa sezon jagodowy to nie mogło zabraknąć w “Weekendowej Cukierence” wypieku z jagodami :) Uwielbiam te rogaliki, są pulchne i miękkie. Długo utrzymują świeżość. Gdy już znudzą się nam jagodzianki z lukrem to lepie takie rogaliki. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja.

Maślane rogaliki z jagodami

Maślane rogaliki z jagodami

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3  jajka,
  • 100g  masła,
  • 60g  świeżych drożdży,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • 300-350g jagód,
  • 60g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 3 łyżki roztopionego masła do smarowania rogalików,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy, masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy podrośnięty rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 8 lub 12 części.




Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję jagód i szczyptę cukru. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem.

Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.

Życzę smacznego  :)

Maślane rogaliki z jagodami

Maślane rogaliki z jagodami

Może spodobają Ci się także:

JAGODZIANKI

PULCHNE RACUSZKI Z JAGODAMI

BABECZKI Z JAGODAMI I KRÓWKAMI

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij