Delicje z galaretką wiśniową

Czwartek, czwarteczek, czwartunio :) Pora zatem na kolejny przepis z serii Strefa Sweet Fit. Dzisiaj będzie to zdrowa wersja ciastek, które chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował, a na które połowa z nas ma swoja własną taktykę jedzenia. Ja najpierw zjadam czekoladę, później misternie obgryzam biszkopt, by na koniec cieszyć się pyszną galaretką. No jasne, że chodzi o delicje! Obiecuję Wam – kiedy spróbujecie tych zdrowych ciasteczek nie będziecie mieli ochoty wracać do wypełnionych po brzegi cukrem oryginałów.

Jednym ze składników dzisiejszej galaretki będą nasiona chia. Są to nasiona szałwii hiszpańskiejSalvia hispanica, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, a te usprawniają pracę naszego mózgu, poprawiają nastrój i koncentrację. Te niewielkie nasionka to świetne źródło błonnika – ponoć najlepsze na świecie – około 40% masy to błonnik (może on absorbować do 10-12 krotnie więcej wody niż sam waży, co skutkuje wytworzeniem żelu i pęcznieniem w żołądku. Stad wielka rola w odchudzaniu, ponieważ dzięki temu powinna zmniejszyć się ilość przyjmowanych przez nas kalorii, a wchłanianie powinno być spowolnione), wysokiej jakości białka, a zarazem produkt nisko węglowodanowy. Nasiona chia to również świetne źródło wapnia (jest go w nich go więcej niż w produktach mleczarskich), cynku, fosforu  żelaza – dzięki czemu dbają o naszą skórę, kości, włosy i paznokcie.

Nasiona chia są nazywane “superfoods” (“superżywność”)  i chyba każdy zgodzi się, że na ten tytuł zasługują. Są tanie, niezmiernie łatwe w „obsłudze”, bezglutenowe (!) więc nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do codziennego jadłospisu. Ze swojej strony zdecydowanie polecam!

A  przepis na zdrowe delicje już do Was leci, smacznego i na zdrowie! :)

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

SKŁADNIKI (18 SZTUK):

  • BISZKOPTY:
  • 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 40 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej kokosowy do wysmarowania foremek
  • NADZIENIE:
  • 280 g mrożonych wiśni
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 120 g gorzkiej czekolady (min 70 % kakao)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPTY: Na samym początku nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (180 stopni przy funkcji termoobieg) oraz wysmaruj olejem kokosowym formę muffinkową.

Teraz bierzemy się już do przygotowywania ciasteczek.  Obiecuję, że będzie szybko i wyjątkowo łatwo. Najpierw wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce umieść jajka i cukier, a następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut – konsystencja powinna przypominać pianę z białej, powinna być puszysta. Kolejnym krokiem jest dodanie maki do wspomnianej puszystej masy- ale rob to bardzo ostrożnie, by piana nie opadła – najlepiej drewnianą  lub silikonową łyżką; nie używaj miksera! Do form muffinkowych dodaj po łyżce stołowej gotowego ciasta, wyrównaj powierzchnie i umieść w piekarniku na 5-8 minut.




Czas pieczenia zależy od tego, czy chcesz osiągnąć chrupiące  biszkopciki (wtedy 8 minut) czy interesuje Cię puszysta „gąbka”-wtedy ogranicz się do 5 minut.

GALARETKA: Zamrożone wiśnie umieść w małym garnuszku i ogrzewaj do momentu zagotowania. Dodaj ksylitol i ogrzewaj całość przez kilka minut. Gdy ilość soku zredukuje się, zestaw z ognia do przestygnięcia. Po chwili dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Umieść gotowa galaretkę w lodowce na 15 minut. Następnie nakładaj po łyżeczce gotowej konfitury na wcześniej przygotowanych biszkoptach.

POLEWA CZEKOLADOWA: Czekoladę połącz z olejem kokosowym i ogrzewaj nad kąpielą wodna do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia obu skalników. Polewaj gotowa mieszanina ciastka (ja robiłam to na kratce do studzenia wypieków).

 Gotowe ciastka przechowuj w lodówce.

Uwagi:

1)   Mąkę migdałową można zastąpić dowolnego rodzaju mąką.

2)  Zamiast wiśni z powodzeniem można zrobić galaretkę  malinową lub porzeczkową.

3) Jeśli nie masz cukru kokosowego to śmiało możesz skorzystać z cukru trzcinowego.

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij