Croissants

Witam w “Weekendowej Cukierence” i zapraszam na pyszne criossants :) Te francuskie rogaliki nie mają sobie równych. Warto poświęcić kilka godzi w kuchni na ich przygotowania, aby następnego dnia cieszyć się smakiem tych maślanych pyszności. Świetnie smakują same, ale mile widziane są w towarzystwie konfitury, masła i kawy bądź gorącej czekolady.

Croissants

Croissants

SKŁADNIKI:

  • 30g masła,
  • 10g świeżych drożdży,
  • 3 łyżeczki mleka w proszku,
  • 4 łyżki cukru (60g),
  • 8g soli (1,5 łyżeczki),
  • 420g mąki pszennej, typ 450,
  • 170ml letniej wody,
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 2-3 żółtka do posmarowania,

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: W garnuszku roztapiamy 30g masła i studzimy. Do miseczki kruszymy drożdże. Dodajemy mleko w proszku, sól, cukier. Dodajemy wodę i mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Croissants

Croissants

Wówczas wlewamy rozpuszczone masło i stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Ciasto wyrabiamy na stolnicy kilka minut, powinno być gładkie i elastyczne.

Croissants

Croissants

Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Croissants

Croissants

KROK 2: Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby opadło. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto po tym czasie ponownie uderzamy pięścią i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

Croissants

Croissants

KROK 3: 125g miękkiego masła ucieramy kilka minut na puszystą masę.

KROK 4: Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować na prostokąt o boku trzy razy dłuższym niż drugi. Masło rozłożyć na środku prostokąta, mniej więcej na 1/3 powierzchni.

Croissants

Croissants

Masła nie układamy aż do samego brzegu, bo wypłynie nam przy wałkowaniu.

Ciasto składamy na 3 tzn. chwytamy za koniec prostokąta i przykrywamy część z masłem.

Croissants

Croissants

Chwytamy za drugi koniec prostokąta i przykrywamy resztę. Dokładnie zlepiamy boki tak powstałego placka. Złożone ciasto odwracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt o jednym boku trzy razy dłuższym niż drugi. Ciasto składamy na 3 podobnie jak poprzednio tyle, że tym razem nie dajemy żadnego masła.

Croissants

Croissants

Złożone ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. A następnie wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki.

Croissants

Croissants

KROK 5: Ponownie ucieramy na puszystą masę 125 g masła i powtarzamy wszystkie czynności z kroku 4. Ciasto jest gotowe.

Croissants

Croissants

KROK 6: Ciasto rozwałkowujemy na grubość 6 mm. Wykrawamy trójkąty i zwijamy rogale, układamy je na blaszce.

Croissants

Croissants

Gotowe rogaliki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Rogale zostawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie ponownie smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 5 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Życzę smacznego :)

Croissants

Croissants

Uwaga:

  • Ciasto przygotowane po kroku 5 może leżeć w lodówce nawet 3 dni.
  • Rogale można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Wówczas rano od razu wstawić je do piekarnika, bowiem urosną w nocy w lodówce.
  • Temperatura zależy od piekarnika. Być może trzeba będzie ją obniżyć do 180 albo 170 stopni. Rogale powinny być rumiane.
  • Podczas zwijania rogale można nadziać np. czekoladą bądź konfiturą.
  • Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, aby nie wypłynęło przy wałkowaniu.
Croissants

Croissants

Croissants

Croissants

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij