Ciasteczka szachownice

"Weekendowa Cukierenka" wita Was w ten śnieżny dzień 😉
Na osłodę proponuje Wam dziś ciasteczka z pomyłem - czyli ciasteczka szachownice. Robienie takich ciasteczek to wielka frajda, bo przeplatania jest co niemiara i to chyba najbardziej pracochłonna część ich przygotowania.
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i będziecie się bawić równie dobrze tak jak ja przy ich przygotowywaniu 😉
Składniki:
  • masło lub margaryna 150g,
  • mąka tortowa 350g,
  • kakao 1 łyżeczka,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • cukier 4 łyżki,
  • zimna woda 4 łyżki,
  • 1 jajko,
  • cukier trzcinowy,
  • roztopione masło (do posmarowania ciastek)
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek. Następnie dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Przed zagnieceniem ciasta, dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao. Oba ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na placek grubości 3mm i kroimy w paski (grubość wedle uznania). Paski przeplatamy ze sobą na przemian jasne i ciemne tworząc kratkę.




Szklanką wycinamy okrągłe ciastka, układamy je na blasze, smarujemy roztopionym masłem i posypać możemy dodatkowo ich wierzch cukrem trzcinowym. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około kwadrans. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź