Stromboli szpinakowe z kurczakiem i fetą

Pod nazwą stromboli kryje się zrolowana i upieczona pizza lub bogato faszerowana bagietka. Potrawa ta ma korzenie włoskie. Podobno wymyślona została w latach 50. w Stanach Zjednoczonych przez obywateli włoskich. Podstawą jest ciasto takie jak na pizze, cienko rozwałkowane, z dużą ilością farszu. Takie bułeczki podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym bądź na zimno. Są idealne do zabrania do pracy, szkoły bądź na piknik.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g mąki,
  • 5g świeżych drożdży,
  • 2/5 szklanki wody (100ml),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • FARSZ:
  • 300g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 100g sera feta,
  • 1 pierś z kurczaka (około 250g),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKI:
  • 1 jajko,
  • Oregano lub bazylia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól oraz 3-4 łyżeczki mąki i mieszamy, rozbijamy grudki. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce aż podrośnie. Następnie rozczyn mieszamy z mąką, pod koniec dodajemy oliwę. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce aż podrośnie, przykrywamy je ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz.

FARSZ: Mięso kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Następnie podsmażamy na rumiano na patelni. Cebulę siekamy w kostkę, szklimy ją na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, smażymy kilka minut aż wyparuję cała woda. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i gałką muszkatołową. Podsmażony szpinak łączymy z kurczakiem, całość studzimy. Następnie do masy szpinakowej wkruszamy ser feta, mieszamy do połączenia się składników.




Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5mm. Układamy porcję farszu i zwijamy tak, aby otrzymać kształt przypominający bagietkę. Bułeczki skośnie nacinamy. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego :)

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij