Śniadaniowe rogale z makiem

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. A te rogale są zachwycające. Mają mleczno-maślany smak. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najtrudniejszym krokiem jest ich zrolowanie, ale już po pierwszym  rogaliku dojdziecie do wprawy. Ciasto jest elastyczne, bardzo dobrze się z nim pracuje. Im więcej razy je zwiniemy tym rogale będą bardziej puszyste. Rogale pasują przede wszystkim do słodkich dodatków np. dżemu. Ale mają neutralny smak więc możemy podać je także na wytrawnie.

Śniadaniowe rogale z makiem

Śniadaniowe rogale z makiem

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka (170ml),
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 65g masła,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki soli,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • Mak,

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Mąkę łączymy z solą. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy jajko z pozostałym cukrem. Dodajemy rozczyn i jogurt naturalny, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 95g). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na owalny, podłużny placek o jednym boku dużo większym niż drugi. Jeden koniec placka delikatnie zawinąć do środka. Następnie prawą dłonią rolujemy ciasto, a lewą trzymamy ciasto i je pociągamy, aby jeszcze bardziej się rozciągnęło. Im bardziej zrolujemy ciasto tym nasz rogalik będzie bardziej puszysty. Gdy cały kawałek ciasta mamy zrolowany to formujemy rogalika. Tak postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. TUTAJ możecie zobaczyć dokładniej jak zwijać rogale.

Gotowe rogale układamy na dwóch – trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch rogalików tuż przed pieczeniem. Następnie wierzch rogalików posypujemy makiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogale pieczemy w dwóch – trzech turach około 15-20 minut, do zarumienienia.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Można użyć 7g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.

2) Jeśli nie masz wprawy w rolowaniu rogali to możesz ciasto cienko rozwałkować na okrąg, podzielić go na 9 trójkątów i zwinąć rogale tak jak się zwija rogaliki.

Śniadaniowe rogale z makiem

Śniadaniowe rogale z makiem

Śniadaniowe rogale z makiem

Śniadaniowe rogale z makiem

Inspiracja: Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij