Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Nie zgadniecie co jest głównym składnikiem tych bułeczek :) Jest nim ulubiony jogurt owocowy np. brzoskwiniowy czy truskawkowy. Dzięki dodatkowi jogurtu bułeczki są niezwykle delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie. Bułeczki możemy upiec same lub nadziać je przed pieczeniem. Są niezwykle puszyste i mięciutkie. Pasuje do nich szklanka gorącej herbaty jak i kakao.

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

SKŁADNIKI (18 bułeczek):

  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 500g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 60g masła,
  • 200g jogurtu owocowego (brzoskwiniowego, morelowego, truskawkowego),
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko +1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z jogurtem owocowym. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Mieszamy je z jajkiem i jogurtem. W misce umieszczamy suche składniki i wlewamy mokre. Mieszamy. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta drożdżowego) przez kilka minut aż stanie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 18 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce o wymiarach 25x35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut.

Bułeczki po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
1) Możemy użyć zamiast drożdży suszonych drożdże świeże w ilości 20g. Ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn.

2) Każdą bułeczkę możemy dodatkowo nadziać np. nutellą lub marmoladą.

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

23 komentarzy

  1. Pychotka. Trochę trzeba na nie czekać, ale warto. Nafaszerowałam je wiśniami. Zniknęły w kilka chwil.

    bueczkidrodowezjogurtem1

    • cukiereczek cukiereczek

      FiFiFo Wyglądają na bardzo puszyste :) Ciesze się, że smakowały :)

  2. Faktycznie puszyste i mięciutkie :) Moje są trochę nierówne, bo w robieniu pomagały mi dzieci, ale nie wpłynęło to na ich smak. Moje są nadziewane domową czekośliwką.

    DSCN0785

    • cukiereczek cukiereczek

      Joasiu bułeczki wyglądają super :)

  3. Faktycznie puszyste!

  4. smakowite i szybkie w pieczeniu!

    buki

    • cukiereczek cukiereczek

      Gosiu wyglądają pięknie :) Cieszę się, że bułeczki smakują.

  5. Przepyszne bułeczki, delikatnie słodkie, w sam raz dla dzieci – znikają bardzo szybko, pozdrawiam ☺

    20180117_171339

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu miło mi to czytać :) Bułeczki wyglądają na puszyste – cieszę się, że smakowały :)

  6. Bułeczki przepyszne, puszyste i leciutkie, w sam raz do porannej kawki. Polecam wszystkim niezdecydowanym, przepis na stałe wchodzi do mojego menu.

    IMG_20180131_193313

    • cukiereczek cukiereczek

      Alcia500 cieszę się, że smakowały. Wyglądają wręcz idealnie, super :)

  7. Bardzo smaczne i mało pracochłonne bułki. Dałam jogurt brzoskwiniowy i fajnie wkomponował się w smak. Polecam :)

    received_1749107315149787

    • cukiereczek cukiereczek

      Agata wyglądają pięknie :D Bardzo miło mi to czytać :)

  8. Jak nadziać bułeczki? Szprycą? Przed pieczeniem czy po?

    • cukiereczek cukiereczek

      Można nadziać przed pieczeniem np. marmoladą, nutellą. Postępujemy wówczas tak: dzielimy ciasto na 18 części. Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na placek i na środku układamy nadzienie. Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy łączeniem do dołu. Odstawiamy je do podrośnięcia.

  9. Pieczesz je na termoobiegu, czy może grzejnik góra dół ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Grzanie góra – dół.

  10. bułeczki zrobiłam z nutellą, wyszły pyszne :)
    stety niestety, nie doczekały następnego dnia :)

    28876670_10211467363026981_803719296_o

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina wyglądają super :) Cieszę się, że smakowały.

  11. Bułeczki są przepyszne :)

    D9A705D6-6932-4303-9BDB-70F75430622B

    • cukiereczek cukiereczek

      Zytolec cieszę się, że smakowały :)

  12. A czy zamiast cukru można dodać ertryto?czy to wpłynie na wyrastanie ciasta?albo może chociaż pół na pół?

    • cukiereczek cukiereczek

      MAGDA trudno mi powiedzieć. Nigdy nie używałam erytrolu.

Odpowiedz na „Zytolec

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij