Bułki hamburgerowe

Aby przygotować pysznego domowego humburgera nie trzeba wiele zachodu. Przygotowania proponuję zacząć od domowych bułek hamburgerowych, złociutkich, obsypanych sezamem. Bułki są mięciutkie, delikatnie słodkie. Ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne, pracując z ciastem drożdżowym musimy niestety uzbroić się w cierpliwość i czekać aż podrośnie. Uważam, że warto je przygotować zamiast kupować “napompowane” bułki sklepowe. Dobre bułki są bazą smacznego, domowego humburgera :) A już za kilka dni pokażę Wam jak skomponować pysznego hamburgera, zapraszam :)

SKŁADNIKI:

  • 8g świeżych drożdży,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła,
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka,
  • Sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:

 

W rondelku umieszczamy mleko w proszku, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodajemy ciepłą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Wówczas dodajemy 3 łyżeczki mąki, mieszamy, masa nie powinna mieć grudek. Powstały zaczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż podrośnie. Jajko rozkłócamy, dodajemy do niego masło i mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn.




Całość mieszamy dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Powinno być elastyczne i nie klejące się. Ciasto przekładamy do miseczki, delikatnie oprószamy mąką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi objętość.

Następnie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie bułeczkę mocno zgniatamy dłonią, aby zrobiła się płaska. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut, aby podrosły.

Żółtko rozkłócamy z łyżką mleka i dokładnie smarujemy podrośnięte bułeczki. Wierzch posypujemy sezamem. Bułeczki pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Życzę smacznego :)

 

Uwaga:

  • Mąkę dodajemy stopniowo, może się okazać bowiem, że wystarczy na przykład 2 szklanki lub 2 i ¼ szklanki – wszystko zależy od wielkości jajka, jakości drożdży i mąki itp.
  • Z przepisu wychodzi 8 dużych bułek.

 

2 komentarzy

  1. Te bułeczki piekę bardzo często, dobrze smakują zarówno do domowego hamburgera, jak i na śniadanie.

    DSC00821

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij