Bułeczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, szynką i mozzarellą

Zapraszam dzisiaj na pulchne drożdżowe bułeczki na wytrawnie. Na blogu możecie już znaleźć paluchy drożdżowe ze szpinakiem, kurczakiem i fetą – czyli włoskie stromboli. Takie bułeczki sprawdzają się świetnie podczas większych wypadów i wycieczek. Możemy podać je także na obiad. Wówczas będzie do nich świetnie pasował sos czosnkowy. Możemy przygotować wersję wegetariańską bułeczek – wystarczy pominąć szynkę. Same bułeczki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuję.

Bułeczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, szynką i mozzarellą

Bułeczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, szynką i mozzarellą

SKŁADNIKI:

  • BUŁECZKI:
  • 1 szklanka mleka,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • NADZIENIE:
  • 150g szynki,
  • 400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 200g mozzarelli,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 3-4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją z solą. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z podrośniętym rozczynem. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

NADZIENIE: Gdy ciasto wyrasta to przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnie dajemy zamrożony szpinak. Smażymy go do momentu aż cała woda z niego wyparuję. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy w większą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy szynkę i smażymy ją do lekkiego zarumienienia. Dodajmy suszone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę. Zawartość patelni studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z części rozwałkowujemy na duży prostokąt. Staramy się ciasto rozwałkować dość cienko. Ciasto smarujemy połową szpinaku pozostawiając 2 cm marginesu z każdej strony. Na szpinaku rozkładamy równomiernie połowę szynki z suszonymi pomidorami i mozzarelli. Prostokąt zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Dokładnie zlepiamy brzeg rolady. Roladę układamy tak, aby miejsce łączenia znalazło się pod spodem. Ostrym nożem kroimy roladę w 5cm kawałki. Powstałe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 20 minut do ponownego podrośnięcia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienienia).

Z drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie.

Życzę smacznego :)

Bułeczki ze szpinakiem

Bułeczki ze szpinakiem

2 komentarzy

  1. Upiekłam bułeczki z tym że część zrobiłam z nadzieniem szpinakowym a część z pieczarkowo-parowkowym . Chciałam jeszcze zrobić sos czosnkowy ale zeszly i nie zdążyłam. Pyszne

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały :)

Zostaw odpowiedź