Bułeczki z pieczarkami, porem i żółtym serem

Jeśli śledzicie mojego bloga to  wiecie, że uwielbiam drożdżowe wypieki. Bułeczki drożdżowe przygotowuję często na słodko i na wytrawnie. Jakiś czas temu robiłam naleśniki z farszem z pora, sera i pieczarek. Ponieważ bardzo nam smakowały to wykorzystałam to nadzienie jako farsz do bułeczek. Bułeczki wyszły wyśmienite. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na drugie śniadanie lub podczas pikników. Choć ja najbardziej uwielbiam je na ciepło, bo wtedy ser się fajnie rozpuszcza :) Można podać do nich sos np. pomidorowy lub ketchup albo zjeść same.

Bułeczki z pieczarkami, porem i żółtym serem

Bułeczki z pieczarkami, porem i żółtym serem

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO:
  • 14g suszonych drożdży,
  • 5 i ½ szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 małe jajka,
  • 1 i ½ szklanki letniej wody,
  • ½ szklanki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 500g pieczarek,
  • 2 pory,
  • 250g żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • Sezam, mak lub około 30g startego parmezanu,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy go. Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je startym parmezanem, makiem lub sezamem. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.

NADZIENIE: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję. Pieczarki przekładamy do miski. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w półplasterki. Smażymy go na patelni przez 2-3 minuty na małej ilości oleju i przekładamy do pieczarek. Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Życzę smacznego :)

Bułeczki z pieczarkami, porem i żółtym serem

Bułeczki z pieczarkami, porem i żółtym serem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij