Konkurs “Lato po łowicku”

Przygotuj potrawę o tematyce letniej z dowolnym produktem OSM Łowicz. Wszystkie produkty znajdziecie TUTAJ. Wyślij zdjęcie i przepis na gotujzcukiereczkiem@gmail.com. Na zdjęciu powinna widnieć karteczka “Lato po łowicku”, a wśród produktów użytych do przygotowania potrawy musi znaleźć się co najmniej jeden produkt OSM Łowicz. Konkurs trwa od 13.06 do 27.06.2018r. Ogłoszenie wyników nastąpi 02.07.2018r.

Nagrodami w konkursie są 3 kosze produktów oraz gadżety od OSM Łowicz.

Konkurs "Lato po łowicku"

Konkurs “Lato po łowicku”

Mleczarnia Łowicz oferuje duży wybór produktów m.in.:

mleko pasteryzowane i UHT,

produkty bez laktozy,

śmietanki,

masło,

sery żółte,

serki i twarogi,

kefiry, jogurty, maślanki,

mleko w proszku.

Także wybór produktów do zadania konkursowego jest bardzo duży. Inspiracji na takie danie szukajcie również na blogu:

Gotuj z Cukiereczkiem_logotyp

Poniżej podaję jak powinien wyglądać przepis konkursowy, do którego trzeba jeszcze załączyć zdjęcie:

PANA COTTA Z SOSEM WIŚNIOWYM

  • MASA KREMOWA:
  • 250ml mleka łowickiego codziennego 2%,
  • 250g śmietany łowickiej UHT 36%,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10-12g żelatyny,
  • SOS WIŚNIOWY:
  • 200g wydrylowanych wiśni,
  • 70g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody,
  •  1 łyżka soku z cytryny
     

    MASA KREMOWA: W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy (mieszamy, aby mleko połączyło się ze śmietanką). Zdejmujemy z ognia.

    Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia.

    Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Deserki studzimy , a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.

    SOS WIŚNIOWY: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną.

    Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć (ale nie mogą się rozpadać). Zdejmujemy je z ognia i studzimy.

    Wystudzony sos wiśniowy dzielimy pomiędzy 4 słoiczki.

    Każdy słoiczek możemy udekorować listkami mięty.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij